Wat zijn de voor- en nadelen van online dating?

Online daten heeft voordelen maar ook nadelen zoals met bijna alles het geval is. Omdat het zo populair is zien veel mensen alleen nog maar de voordelen en niet de nadelen. Mensen die de nadelen te groot vinden doen het liever op de traditionele manier, door bijvoorbeeld geïntroduceerd te worden door een vriend aan een ander. Wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen voor jou? Dat lees je verder in dit artikelen als de belangrijkste voor- en nadelen worden behandeld.

Gemak en toegankelijkheid
Online daten is beschikbaar waar en wanneer jij het wilt. Je kunt elk moment van de dag inloggen op een datingsite. Dit kan vanaf de bank met je tablet als je ’s avonds niets te doen hebt maar ook met je mobiel vanaf het strand op een zonnige dag. De mogelijkheden zijn eindeloos. Elk moment van de dag kun je contacten leggen met andere singles via de datingsites. Het gemak en de beschikbaarheid zijn grote voordelen voor online daten.

Snelheid
Het is daarnaast veel sneller dan de traditionele manier. Het contact via andere personen gaat lang niet zo snel. Er wordt heen en weer gevraagd of er interesse is wat veel tijd kost. Mocht het tot een date komen dan is er altijd de kans dat het niet klikt of dat jullie niet elkaars type zijn. Bij online daten leg je sneller het eerste contact en is het daardoor ook mogelijk om meerdere contacten tegelijk te hebben.

Betere matches
Een ander groot voordeel van online daten zijn de betere matches. Doordat er meer singles zijn kun je zoeken op singles die bepaalde kenmerken hebben die jij leuk vindt of die goed bij je passen. Er is dan een grotere kans dat de persoon bij je past. Je spreekt ook al langer met de single voor je afspreekt. Je hebt dan al een goed beeld van wat de ander leuk vindt en wat niet.

De klik
Het grootste nadeel van online daten is dat het niet persoonlijk is. Je weet niet direct of er een klik is. Dat merk je meestal pas bij een eerste ontmoeting. Het is ook altijd maar de vraag of de persoon op de foto’s lijkt. De persoon kan tijdens het berichten versturen ook anders overkomen dan in het echt. De persoon kan bijvoorbeeld erg verlegen zijn terwijl dat niet te merken is tijdens het versturen van berichten. Dit kan ervoor zorgen dat de persoon in het echt kan tegenvallen en niet aan je verwachtingen voldoet.