Onderzoek naar internetdating

Psychologen hebben de bijzondere eigenschap dat ze overal onderzoek naar willen doen. Homoseksuele houthakkers in Ontario? Marokkaanse zeehondenjagers met een depressie? Linkshandigheid bij blonde tweelingen met autisme? Psychologen willen het allemaal onderzoeken. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat er veel onderzoek is gedaan naar mensen die aan online dating doen. Waar online dating vroeger nogal obscuur was, begint het er aardig op te lijken dat in de toekomst de meeste mensen elkaar leren kennen via het internet. Dat is natuurlijk voer voor psychologen en in dit artikel bespreken we dan ook vijf bevindingen uit de psychologie over de kenmerken van online dating en online daters.

1. De beste foto
Om maar meteen te beginnen met een praktisch toepasbare bevinding. Wat is nu eigenlijk de beste foto voor je datingsiteprofiel? Onderzoekers haalden 7000 foto’s van verschillende sites en legden deze voor aan een panel van mannen en vrouwen. Hieruit bleek dat er duidelijke voorkeuren bestaan en dat die voorkeuren verschillen voor mannen en vrouwen. De beste foto voor een man is een beetje mysterieus. In het ideale geval kijk hij een beetje weg van de camera alsof hij opgaat in zijn gedachten. En belangrijk: er wordt niet gelachen! Voor vrouwen lijkt het tegenovergestelde op te gaan. Hun foto’s worden juist beter beoordeelt naarmate er meer in gelachen wordt. En het cliché is waar, er mag best een beetje sexy gekeken worden.

2. Er is niets mis met je
Een bevinding die je wellicht een beetje gerust stelt: er is niets mis met je. Uit onderzoek blijkt dat internetdaters niet meer psychologische problemen hebben dan mensen die niet aan internetdaten doen.
Grappig genoeg blijkt juist dat mensen die internetdaten op verschillende schalen juist beter presteren dan mensen die niet internetdaten. Zo blijkt dat ze een hoog zelfvertrouwen hebben, weinig sociale angst hebben en ontspannen op dates zijn. Het blijkt ook dat mensen internetdating niet gebruiken omdat ze achterlijk zijn, maar meer omdat de omstandigheden hen daartoe dwingen. Het komt bijvoorbeeld vaak voor als ze verhuisd zijn of lange dagen werken.

3. Iedereen liegt (maar minder dan je denkt)
Wie wel eens op een datingsite is geweest denkt misschien dat er heel wat voorgelogen wordt. Mensen doen zich beter voor dan ze zijn, maken foto’s net een stukje mooier en geven een iets lagere leeftijd op.
Uit onderzoek blijkt dat verreweg de meeste mensen op datingsites inderdaad liegen, maar minder dan je wellicht zou denken.

Zelfs foto’s zijn over het algemeen natuurgetrouwer dan je denkt. Profielfoto’s worden door panels vaak maar net aan aantrekkelijker ingeschat dan “normale” foto’s door onafhankelijke beoordelaars. We kunnen dus concluderen dat internetdaten normaler en veiliger is dan je wellicht zou denken. En als iemand dat niet geloofd, kun je altijd nog zeggen dat het onderzoek blijkt.