Gesprekonderwerpen voor je eerste date

Als er iets is wat een eerste date kan verpesten dan is het wel een slecht gesprek. Wat je nodig hebt is een gesprek waarmee je het ijs kan breken, kan zorgen voor een lach maar ook vragen waarmee je elkaar beter kan leren kennen. Om de voorkomen dat er pijnlijke stiltes vallen tijdens je eerste date hebben we hier een aantal date gespreksonderwerpen voor je op een rijtje gezet.

1. Van welke dingen ga je hardop lachen?
Dit is een perfecte vraag om te stellen als de zaken wat te serieus dreigen te worden. Met deze vraag boor je een zorgeloos onderwerp aan. Iedereen houdt er tenslotte van om te lachen of het nu bloopers zijn, Belgenmoppen, een bepaalde komiek of film. Als je samen iets hebt om over te lachen dan geeft dit een positief gevoel over de date en is de kans groter dat er een klik ontstaat.

2. Als je nu op het vliegtuig kon stappen, waar zou je dan heen gaan?
Met deze vraag breng je een nieuw gespreksonderwerp op tafel en het geeft je een goede mogelijkheid om achter iemands karakter te komen. Is ze avontuurlijk ingesteld? Of stapt ze liever helemaal niet op het vliegtuig en blijft ze liever voor altijd in haar geboorteplaats wonen? Als je deze vraag stelt dan mag je deze vraag ook terug verwachten, je gesprekspartner zal ook graag willen weten waar jij graag naar toe zou gaan. Deze interactie houdt het gesprek gaande en levendig.

3. Wat is je lievelingsgerecht om te bereiden?
Met deze vraag ontdek je haar culinaire kunsten, of ze een gezonde of ongezonde eter is en van welke gerechten ze houdt. Het mooie van praten over eten is dat het een veilig onderwerp is waar je niet snel over uitgepraat zal raken.

4. Als je ergens patent op zou aanvragen, wat zou het zijn?
Als niet alleen de looks maar ook de brains belangrijk voor je zijn dan is dit een goede vraag om te beoordelen hoe intelligent ze is en hoe ze denkt.

5. Waar heb je een grote passie voor?
Het is interessant om te weten waar iemand een passie voor heeft. Als er raakvlakken zijn met jouw passies dan is de kans op een klik erg groot. Mensen zoeken in elkaar altijd dingen welke ze gemeenschappelijk hebben, het is hetgeen wat mensen verbind.

6. Als je niet meer voor het geld zou hoeven te werken, wat zou je dan gaan doen?
Dit lijkt misschien een onschuldige vraag bedoeld als leuk gespreksonderwerp. Deze vraag geeft je echter, al in een vroeg stadium, de mogelijkheid om erachter te komen of jullie bij elkaar passen. Als je gesprekspartner aangeeft dat ze het liefst alle series op Netflix gaat uitkijken terwijl jij het liefst buiten bent dan passen jullie niet echt bij elkaar.

7. Wat is je droombaan?
Nog zo’n vraag om erachter te komen wat iemands karakter is. Iemands droombaan is de combinatie van passies, leefstijl en levensdoelen.

8. Als je nieuw in een stad bent, wat bezoek je dan als eerste?
Ze zeggen dat je mensen pas echt goed leert kennen als je met ze op reis bent geweest. Kleine kans dat je tijdens je eerste date al op reis gaat, deze vraag is daarom een goed alternatief. Het antwoord zal je niet alleen inzicht geven in iemands persoonlijkheid maar ook nieuwe gespreksonderwerpen. Is het eerste wat ze doet uit eten dan kan je  hierover doorvragen als een museumbezoek bovenaan de agenda staat dan geeft dit je weer stof voor het gesprek.

Waar zie je jezelf leven?
Nog zo’n vraag om er achter te komen of jullie bij elkaar passen. Als ze van plan is om binnenkort te gaan emigreren dan is ze op dit moment waarschijnlijk helemaal niet opzoek naar een lange termijn relatie. En als ze het liefs op een boerderij in Friesland gaat wonen terwijl jij een stadsmens bent dan zou het ook weleens een moeizame relatie kunnen worden.

10. Wat vindt je leuk aan het wonen hier?
De vraag doet het altijd goed als gespreksonderwerp. Of je nu nieuwe bent in een stad of er bent opgegroeid. De plekken waar iemand graag komt vertellen iets over iemands persoonlijkheid en als er plekken zijn welke jullie gemeenschappelijk hebben dan zal dit eerder een klik geven. Dit is tevens een goede vraag om te stellen als bruggetje naar een tweede date. Als je van elkaar weet wat jullie leuk vinden dan kan je voorstellen om daar tijdens een volgende date naar toe te gaan.

11. Wie spreek je het meest?
Met deze vraag kom je erachter wie in haar leven het belangrijkst zijn. Is het een moederskindje of gaat ze liever naar een goede vriendin voor raad? Als ze haar ex het meest spreekt dan moet je achter je oren gaan krabben en je afvragen of je de date nog voort wilt zetten.

12. Wat zijn je favoriete sporten?
Deze vraag stel je natuurlijk alleen als sporten een belangrijk onderdeel zijn van jouw leven. Deze vraag geeft je veel onderwerpen om over door te vragen. Als ze geïnteresseerd is in een bepaalde sport, van wie is ze dan fan en blijft ze ervoor thuis aan de buis?

Tot slot zijn er gespreksonderwerpen welke je beter kunt vermijden op een eerste (en tweede) date. Dit zijn onderwerpen welke tot discussies kunnen leiden, en dat iets wat je tijdens een eerste date koste wat kost moet proberen te vermijden. Onderwerpen welke je daarom zou moeten vermijden zijn serieuze onderwerpen zoals religie, politiek en criminaliteit. Verder zou je het in een eerste date ook niet moeten hebben over je ex en ook niet moeten informeren naar de ex van je date. Dit zijn onderwerpen welke erg gevoelig kunnen liggen.